Recept na thajský dezert mango a lepkavá rýže z kurzu vaření v Thajsku

Recept na mango a lepkavou rýži, thajská kuchyně
Pokrm připravený na thajském kurzu vaření, Foto: Lenka Rejfířová

Vyzkoušejte recept na přípravu nejslavnějšího thajského dezertu, anglicky pod názvem Mango and sticky rice. Recept jsme získali přímo v Thajsku, na kurzu vaření thajské kuchyně. Naučte se připravit netradiční sladkou tečku.

Příprava dezertu je jednoduchá, rýži je ale potřeba namočit přes noc ve vodě. Do receptu patří žluté, medové mango, které seženete v pražské tržnici Sapa.

Mango, které je běžně v supermarketech, má červeno-zelenou slupku a pochází z Afriky. Můžete ho použít, ale kupte ho zhruba 4 dny předem, a nechte ho doma uzrát. Potom bude hezky sladké, podobné tomu asijskému.

Recept na mango s lepkavou rýží (podle restaurace May Kaidee v Chiang Mai, Thajsko)

Na dvě porce budete potřebovat:

1 větší velmi zralé mango

2 šálky rýže (pro hezkou barvu použijte půl na půl bílou a hnědou rýži)

300 ml kokosového mléka

2 polévkové lžíce cukru

špetka soli

Příprava rýže:

Dva šálky rýže (thajci odměřují rukama, tedy zhruba dvě hrsti) dejte do misky spolu se 4 šálky vody. Nechte máčet přes noc, nejlépe 10 hodin.

Příprava dezertu:

Rýži zceďte čistou studenou vodou. Rýži připravte v páře: do hrnce dejte 4 šálky vody, na něj postavte cedník nebo sítko. Do sítka vložte rýži. Neuplácávejte ji, nechte ji hezky načechranou. Na středním plameni takto připravíte rýži za zhruba 25-30 minut. Rýže bude lepivá a měkká, ale ne rozvařená.

V hlubší pánvi nebo hrnci zahřejte kokosové mléko. Do mléka zamíchejte cukr a trochu soli. Nemusíte vařit, stačí, když bude mléko horké a cukr rozpuštěný. Odlejte polovinu mléka do misky a k mléku v pánvi přidejte připravenou rýži. Promíchejte a přiklopte pokličkou. Sundejte z plamene a nechte odpočívat 10 minut. Mléko se nasákne do rýže a ta získá sladkou chuť a krémovost.

Oloupejte mango nakrájejte ho na plátky napříč, ale klidně i jinak, podle vaší fantazie.

Odstátou rýži s mlékem servírujte do misky nebo na talíř s pomocí kopečkové odměrky na rýži a kolem ní vyskládejte kousky manga. Nakonec přelijte každou porci zbytkem zahřátého kokosového mléka.

Ohodnoťte tento článek

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Lenka Rejfířová
Cestovatelka a sběratelka zážitků. Mluví španělsky a portugalsky a nevěří na jeden domov. Na cestách peče perník a smaží bramboráky jako poděkování za nocleh nebo prohlídku města.

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Recept na thajský dezert mango a lepkavá rýže z kurzu vaření v Thajsku