Recept na thajský dezert mango a lepkavá rýže z kurzu vaření v Thajsku

Recept na mango a lepkavou rýži, thajská kuchyně
Pokrm připravený na thajském kurzu vaření, Foto: Lenka Rejfířová

Vyzkoušejte recept na přípravu nejslavnějšího thajského dezertu, anglicky pod názvem Mango and sticky rice. Recept jsme získali přímo v Thajsku, na kurzu vaření thajské kuchyně. Naučte se připravit netradiční sladkou tečku.

Recept na mango a lepkavou rýži, thajská kuchyně
Pokrm připravený na thajském kurzu vaření, Foto: Lenka Rejfířová

Příprava dezertu je jednoduchá, rýži je ale potřeba namočit přes noc ve vodě. Do receptu patří žluté, medové mango, které seženete v pražské tržnici Sapa.

Mango, které je běžně v supermarketech, má červeno-zelenou slupku a pochází z Afriky. Můžete ho použít, ale kupte ho zhruba 4 dny předem, a nechte ho doma uzrát. Potom bude hezky sladké, podobné tomu asijskému.

Recept na mango s lepkavou rýží (podle restaurace May Kaidee v Chiang Mai, Thajsko)

Na dvě porce budete potřebovat:

1 větší velmi zralé mango

2 šálky rýže (pro hezkou barvu použijte půl na půl bílou a hnědou rýži)

300 ml kokosového mléka

2 polévkové lžíce cukru

špetka soli

Příprava rýže:

Dva šálky rýže (thajci odměřují rukama, tedy zhruba dvě hrsti) dejte do misky spolu se 4 šálky vody. Nechte máčet přes noc, nejlépe 10 hodin.

Příprava dezertu:

Rýži zceďte čistou studenou vodou. Rýži připravte v páře: do hrnce dejte 4 šálky vody, na něj postavte cedník nebo sítko. Do sítka vložte rýži. Neuplácávejte ji, nechte ji hezky načechranou. Na středním plameni takto připravíte rýži za zhruba 25-30 minut. Rýže bude lepivá a měkká, ale ne rozvařená.

V hlubší pánvi nebo hrnci zahřejte kokosové mléko. Do mléka zamíchejte cukr a trochu soli. Nemusíte vařit, stačí, když bude mléko horké a cukr rozpuštěný. Odlejte polovinu mléka do misky a k mléku v pánvi přidejte připravenou rýži. Promíchejte a přiklopte pokličkou. Sundejte z plamene a nechte odpočívat 10 minut. Mléko se nasákne do rýže a ta získá sladkou chuť a krémovost.

Oloupejte mango nakrájejte ho na plátky napříč, ale klidně i jinak, podle vaší fantazie.

Odstátou rýži s mlékem servírujte do misky nebo na talíř s pomocí kopečkové odměrky na rýži a kolem ní vyskládejte kousky manga. Nakonec přelijte každou porci zbytkem zahřátého kokosového mléka.

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Lenka Rejfířová
Cestovatelka a sběratelka zážitků. Mluví španělsky a portugalsky a nevěří na jeden domov. Na cestách peče perník a smaží bramboráky jako poděkování za nocleh nebo prohlídku města.

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*