Medvědí maso či burger z krokodýla připraví na Bosch Fresh Festivalu

Pečené medvědí maso
Pečené medvědí maso

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Gurmánský Bosch Fresh Festival, který se koná letos již pošesté ve čtyřech městech (Praha, Brno, Plzeň, Pardubice) v průběhu května a června nabídne kromě klasických gastronomických pochoutek, živých kulinářských show s nejlepšími šéfkuchaři také molekulární a extrémní kuchyni.

Pečené medvědí maso
Pečené medvědí maso

Novinkou letošního ročníku v rámci extrémní kuchyně bude příprava medvědího masa, krajty nebo krokodýla. Ochutnat mohou návštěvníci také netradiční pokrmy z hmyzu. Pro letošní rok bude specialitou hmyzí gastronomie sklípkan růžový podávaný na mladém salátku.

Během čtyř víkendů v průběhu května a června se mohou návštěvníci těšit na to nejlepší z klasické, molekulární nebo extrémní kuchyně.  Na festivalech nebude chybět jedinečná gastronomie, živé show pod vedením věhlasných šéfkuchařů Zdeňka Pohlreicha, Marcela Ihnačáka, Petra Ocknechta, Karolíny Kamberské nebo Petra Koukolíčka. Právě Petr Koukolíček se na festivalech zaměří na molekulární a extrémní kuchyni.

Zelená v kostce
Zelená v kostce

Návštěvníci se mohou těšit na jeho speciální pokrmy. Letos poprvé Petr Koukolíček připraví pomalu pečené medvědí maso na zelenině a tmavém pivu a jako přílohu bramborové lokše. „Kromě specialit z krajty, krokodýla nebo žáby bude letošní novinkou maso z medvěda, odloveného ve Slovinsku. Maso bude připraveno podle staroslovanského receptu, ale za použití moderních metod,“ říká Petr Koukolíček, avantgardní kuchař, propagátor molekulární a extrémní kuchyně.

V jeho podání mohou zájemci ochutnat další lahůdky extrémního cateringu, kterými bude:

  • Burger z krokodýla s mango a jalapeňo omáčkou v „crocodile“ bulce
  • Filovaný steak z krokodýla s espuma pěnou z kokosového mléka a červené kari pasty, rýžové nudle se sezamovým olejem
  • Satay z krajty na špízku v teriyaki marinádě, batátové pyré
  • Žabí stehýnka pečená s bylinkami na bezlepkovém kuskusu s černou quinou, pěna z medvědího česneku, červená řepa

V oblasti molekulární kuchyně, ve které se více než pánve a hrnce používají injekční stříkačky a tekutý dusík, se mohou návštěvníci těšit na kouřící drinky nebo nápoje v kostce. Petr Koukolíček připraví také Nitro zmrzlinu z mladého jehličí, připravenou v kapalném dusíku při -196°C nebo Peprmintový likér „zelená“ v kostce.

Fresh Festival Praha 2015

Pro opravdové fajnšmekry se chystá hmyzí kuchyně. Entomofágii, neboli pojídání hmyzu, který je nazýván surovinou třetího tisíciletí připraví kuchař Petr Ocknecht. Návštěvníci se mohou těšit na tyto lahůdky:

  • Sklípkan růžový (Gramostola rosea) podávaný na mladém salátku
  • Blanšírovaný cvrček na másle s bagetkou
  • Limetkový cheesecake se sušenými sarančaty
  • Zophobas (velký moučný červ) na chilli zelenině, macerovaný na rumu Presidente 15 aňos
  • Štír macerovaný v rumu Presidente 15 aňos, koriandru, chilli a limetce, podávaný na mladém salátku

Festival se pyšní tím, že na jednom místě představí řadu známých i méně známých oblastí gastronomie. Nebude chybět úprava šneků, husí či kachní pochoutky (husí játra Foie gras s jablky, cibulkou  a kváskovým chlebem nebo zmrzlina foie gras), raw food a další speciality.

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*