Eurovíkendy podzim 2016: Stravujte se s místními u nich doma se službami Withlocals a Eatwith

Kde ochutnat zahraniční kuchyni Eatwith a Withlocals
Zdroj: Shutterstock.com

Chcete letos na výletě po Evropě ochutnat tradiční kuchyni a poznat místní? Nové služby, zaměřené na neformální cestovatelské zážitky, vám umožní setkat se s hostiteli přímo u nich doma a užít si skvělé jídlo.

Kde ochutnat zahraniční kuchyni Eatwith a Withlocals
Zdroj: Shutterstock.com

Chystáte se na eurovíkend do Říma, Porta, Mnichova, Budapešti nebo Amsterdamu? Navštivte lokální kuchaře a užijte si autentickou kuchyni.

Jak fungují služby Withlocals a Eatwith

Pokud hledáte tradiční jídlo a chcete se seznámit s novými lidmi, navštivte stránku withlocals.com. Na stránkách vyhledáváte zážitky podle města, typu kuchyně a ceny. Rozhodování vám usnadní profil kuchaře, očekávané menu a reference návštěvníků.

Můžete si objednat soukromou večeři jen pro sebe, nebo se registrovat na událost, při které se poznáte s cestovateli z celého světa.

Služba Eatwith funguje obdobně. Server eatwith.com poskytuje ale gastronomické zážitky na vyšší úrovni, nic pro nízkonákladové cestování. Kuchaři zde jsou poloprofesionálové a zaměřují se na netradiční kombinace a prezentaci pokrmů. Něco jako luxusní restaurace, ale opět u někoho doma.

Kolik to stojí?

Ceny se v případě Withlocals pohybují kolem 20 eur za osobu, v závislosti na typu kuchyně a počtu chodů. Hostitelé v rámci služby Eatwith udávají ceny v amerických dolarech, nejčastěji narazíte v případě večeře o několika chodech s dezertem na cenu okolo 50 dolarů.

Inspirujte se, vybrali jsme pro vás pět skvělých tipů na gastronomické zážitky v nejoblíbenějších destinacích Evropy:

Amsterdam, Nizozemsko palačinkový bufet v obýváku

Už jste slyšeli o holandských palačinkách? Prý vytváří úsměv. Tedy alespoň si to myslí Mark, mladý běžec z Amsterdamu, který si zve domů turisty, aby se dozvěděl více o jiných zemích, když zrovna necestuje.

Na menu jsou slané palačinky se sýrem a slaninou, sladké s rozinkami a medem od Markova táty, a protože hlavní chod je zároveň dezertem, místo zákusku se podává pivo. Kam v Amsterdamu? Mark vám dá ty nejlepší tipy!

Služba: Withlocals, Kdy: dle domluvy, cena za osobu: 10 euro/3 hodiny

Budapešť, Maďarsko Víkend v Budapešti s pětichodovým menu

Navštivte letos Budapešť ještě před Vánočními trhy. Podzimní počasí zahalí město do červeno-žluté záplavy spadaného listí a  užijete si ještě poslední podzimní paprsky. V kuchyni u Indiry a Roberta se budete cítit jako na cestovatelském festivalu, je vždy plná lidí z celého světa.

Na menu je tradiční maďarská polévka se širokými nudlemi, Rakott krumpli neboli gratinované brambory, palačinky plněné telecím masem, nebo tradiční guláš s maďarským salámem. Vše připravené podle babiččiných receptů.

Služba: Withlocals, Kdy: dle domluvy s hostiteli, cena za osobu: 20 euro/3 hodiny

Mnichov, Německo Moderní Bavorská kuchyně

V Mnichově na vás čeká Julia s originální interpretací tradiční bavorské kuchyně. Jako předkrm bavorská pomazánka Obatzda, vyrobená ze sýru Camembert a hned vzápětí studená křenová polévka, variace na španělské gazpacho.

Schnitzel, neboli starý dobrý řízek je jako hlavní chod připraven i ve verzi pro vegetariány a k němu netradiční krokety z kysaného zelí. Mnichovský večer se neobejde bez sklenice německého piva, donést si ale můžete i svoje nápoje a sami zvážit, jestli se rozdělíte s ostatními hosty u stolu.

Služba: Eatwith, Kdy: dle domluvy s hostitelkou, cena za osobu: 49 dolarů/3 hodiny

Řím, Itálie S Italem v kuchyni

Víte, jak připravit domácí těstoviny? Roberto vás to naučí. Vyrobíte domácí těsto z čerstvých ingrediencí, a můžete si vybrat, jestli chcete připravit omáčku carbonara, nebo vyzkoušet právě uvařené těstoviny se slávkami a voňavou pancettou, posypané italským sýrem Pecorino. Recept na domácí italské těstoviny je dědictvím Robertovy babičky. Zatímco se vaří skvělá pasta, nesmí chybět sklenka italského vína.

Jako bonus se naučíte připravit italské sladké koblížky ciambelle. Pokud jedete na eurovíkend do Říma, nepropásněte kurz italské kuchyně: je jedním z nejlépe hodnocených na Withlocals!

Kdy: dle domluvy s hostitelem Cena za osobu: 28 eur/3 hodiny

Porto, Portugalsko domácí portugalská kuchyně

María João začala pro turisty vařit nedávno. Připravuje tradiční portugalskou kuchyni s dotekem moderního zdravého stylu. Těšit se můžete na opravdový gastronomický zážitek: treska se sladkými bramborami a karamelizovanou cibulí, svěží bylinkové pomazánky, vepřové maso s domácí hořčicí a jablkovou omáčkou…a samozřejmě, pro Portugalsko typické krémové fazole.

To vše v doprovodu piva a vína a zakončené portugalským dezertem Farófias. Na tuhle večeři budete dlouho vzpomínat.

Kdy: dle domluvy s hostitelkou, cena za osobu: 18 euro/3 hodiny

Ohodnoťte tento článek

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Lenka Rejfířová
Cestovatelka a sběratelka zážitků. Mluví španělsky a portugalsky a nevěří na jeden domov. Na cestách peče perník a smaží bramboráky jako poděkování za nocleh nebo prohlídku města.

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*