Co se jí v Thajsku: Zažili jsme, jak probíhají v Thajsku kurzy vaření

Kurz vaření v Thajsku

Thajská kuchyně je plná barev a chutí. Exotické jídlo pořídíte v thajských ulicích doslova za pár korun. Co ale doma ohromit kamarády a rodinu thajskými recepty?

Míchám česnek s nakrájenou chilli papričkou a cukrem v obrovské pánvi wok u dvouplotýnkového plynového sporáku. Jsme přímo u jednoho ze stolů v restauraci, je horké thajské dopoledne v Chiang Mai, největším městě Severního Thajska, a už přicházejí první hosté.

Jak uvařit thajské kari s kokosovým mlékem

„Tak, a teď si to sněz,‘‘ vybízí mě s úsměvem Aik, maličká a hubená kuchařka restaurace May Kaidee. Právě jsem podle pokynů uvařila thajskou polévku s kokosovým mlékem Tom Yam, svůj první recept z kurzu vaření thajského jídla. Chutná božsky!

Po polévce připravujeme dva druhy thajského kari: žluté a zelené. Aik mi vysvětluje, že skoro všechny thajské recepty jsou trochu slané, trochu sladké a trochu kyselé. Thajci proto v receptech používají sójovou omáčku, hnědý cukr a limetku. Krájíme zeleninu a začíná minikurz poznávání thajských plodin.

May Kaidee Vegetarian Restaurant and Cooking Classes
29/4 Chang Moi Kao Road, Chiang Mai
Cena: 1 050 Kč/půldenní kurz, 11 receptů
v ceně je malá kuchařská knížka se všemi recepty
Po-Ne (kurzy začínají v 9.00 a ve 14.00)
Více informací: www.maykaidee.com

Recept na thajské jídlo

Na zelené kari si připravujeme chilli pastu z citronové trávy, která vypadá jako jarní cibulka, a kafrových listů s příjemnou limetkovou vůní. Do žlutého kari zase patří celá skořice, dýně a sladké brambory. Na kurzu jsem získala tipy, jak nahradit thajské suroviny českými. Vyzkoušejte:

citronová tráva – jarní cibulka nebo pytlík čaje z citronové trávy (lemongrass)

kafrové listy –  bobkový list a trocha kúry z limetky

kořen galangalu – zázvor

Kořen galangalu, který připomíná zázvor a taky tak chutná, krájím na plátky. How much, ptám se pro jistotu s lahví kokosového mléka v ruce, abych něco nepokazila. Thajka mi dává pokyn, jakože mám v klidu začít lít a počítá: „One, two, three, four, five.“ Takže pět vteřin mléka.

Thajská kuchyně jako vášeň

You cook, you eat,´´ připomněla mi moje průvodkyně thajskou kuchyní heslo dnešního kurzu vaření. „Dej si pauzu, máme před sebou ještě šest receptů, ´´zakřičí na mě z kuchyně a už přináší obří misku rýže. Společně si sedáme na zahrádku maličké restaurace.

Aik v May Kaidee pracuje už pátým rokem a vaření thajské kuchyně bere jako samozřejmost. „Občas nám nějaký host napíše recenzi, že jídlo bylo výborné, ale že obsluha se neusmívala.“ Zašilhám na thajce v černém tričku a vlasy v culíku, který právě vyběhl z kuchyně s rukama plnýma misek a talířů a rozhlíží se po stolech s hosty. „Ale my jsme restaurace, vaříme. To je důležité, ne?´´ No, vlastně jo.

Nudle Pad Thai a thajská arašídová omáčka

Vůni pražených arašídů přeruší lžíce červené chilli pasty (tu jsme vyrobily už předtím do polévky) a kousků rajčat. Přidám cukr, šťávu z limetky a sójovou omáčku. A samozřejmě trochu kokosového mléka. Arašídová omáčka, typická pro podávání s Pad Thai nudlemi, je na světě. Navíc, Pad Thai nudle jsme připravily za pět minut. Thajská kychyně je na přípravu jednoduchá, protože využívá čerstvých surovin a rychlé restování v hluboké pánvi.

Thajský dezert mango a lepkavá kokosová rýže

V ulicích thajských měst se mango and sticky rice prodává na každém kroku. Je to nejtypičtější thajský dezert a já se konečně dozvídám tajemství jeho přípravy. Mango musí být hodně zralé a rýže se připravuje přes noc, aby byla lepivá. Jak připravit thajský dezert s mangem a lepkavou rýží? Čtěte zde. (odkaz na recept)

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Lenka Rejfířová
Cestovatelka a sběratelka zážitků. Mluví španělsky a portugalsky a nevěří na jeden domov. Na cestách peče perník a smaží bramboráky jako poděkování za nocleh nebo prohlídku města.

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*