Brazilské jídlo. 10 typických pokrmů, které jsme ochutnali v ulicích Brazílie

Brazilská kuchyně Tapioca
Tapioca, Foto: Lenka Rejfířová

Brazilská kuchyně je jedinečná. Každý region má svoji tradici a typické jídlo. Brazileiros milují svoje churrasco (maso na grilu), fazole a rýži. Nedají dopustit na svoje sladké dezerty, ledové ovocné koktejly a exotické Açaí.

Brazilská kuchyně, acaí
Acaí, Foto: Lenka Rejfířová

Kromě tradičních fazolí a rýže se V São Paulu se jí spousty pizzy, která se stala typickým pokrmem a je úplně jiná, než její italská předchůdkyně. Severovýchod Brazílie je zase rájem mořských plodů a na jihu se jedí výborné husté polévky, jak jinak než z fazolí anebo z typické brazilské suroviny, manioku.

10 skvělých a tradičních jídel Brazílie

Açaí

Ovoce z amazonského pralesa, ze kterého se vyrábí jeden z nejpopulárnějších brazilských dezertů. Açaí na tigela, připomínající zmrzlinový pohár, chutná jako rozmixovaná ovocná dřeň, něco mezi borůvkami a brusinkami, a Brazilci si ho polévají kondenzovaným mlékem, čokoládovou polevou a posypávají strouhaným kokosem a granolou.

Feijoada

Tradiční jídlo Brazílie, na které nedá nikdo dopustit. Černé fazole vařené s několika druhy vepřového masa: uzené žebro, klobásy, anglická slanina a vepřové ocásky. K němu jako příloha bílá rýže, restované couve, obdoba hlávkového zelí, a farofa, což je ochucená strouhanka z manioku.

Brazilská kuchyně Tapioca
Tapioca, Foto: Lenka Rejfířová

Tapioca

Královna severozápadní kuchyně Brazílie. Opečená placka z maniokového škrobu, plněná čímkoliv, na sladko i na slano. Tradiční kombinací je například šunka, sýr a rajčata nebo brazilský karamel (doce de leite), skořice a banán. Prodává se tradičně ve stáncích na ulici. Je přirozeně bez lepku, proto ji milují sportovci a každý, kdo chce nahradit pečivo.

Pão de queijo

Uvidíte je na každém rohu, protože chutnají každému a Brazilci jsou na něj hrdí. Neodolatelné malé kousky pečiva, které ale nejsou z pšeničné mouky. Vyrábí se z tradiční maniokové moučky a sýru, který je podobný parmezánu. Jí se hned po vytažení z trouby ke snídani nebo jako svačina v kteroukoliv denní dobu.

Brazilská kuchyně, Pao de Queijo
Pao de Queijo, Foto: Lenka Rejfířová

Papája s cassis

Papája je typické brazilské ovoce, měkké a hutné. Dělají se z něj husté ovocné koktejly s mlékem nebo pomerančovým džusem, kterým se říká vitamina. V restauracích se papája s černorybízovým likérem podává jako dezert. Ovoce se rozmixuje se zmrzlinou a hladký ledový krém se polije trochou likéru. Někdy číšník likér na stole zapálí, jen tak pro efekt.

Brazilská kuchyně, Papaja
Papaja, Foto: Lenka Rejfířová

Coxinha

Brazilská varianta na španělské krokety s bešamelem uvnitř. Coxinhas jsou smaženky typické pro region São Paulo, podávané i v těch nejmenších barech a hospodách. Plněné masovými i vegetariánskými náplněmi se jedí s pálivou chilli omáčkou a zapíjejí pivem.

Brazilská kuchyně, Coxinhas
Coxinhas, Foto: Lenka Rejfířová

Churrasco

Brazilská grilovačka. Brazilci se o víkendech místo oběda scházejí v prostoru, kterému se říká churrasqueira. Zahrady nejsou běžné, churrasco – maso na grilu, se připravuje v prostoru, který patří k domu nebo bytu a gril je zastavěný do zdi. Brazilci nevyrábějí různé omáčky, maso nenakládají ani nekrájejí. Velký kus masa prostě posypou hrubou mořskou solí a nechají grilovat. Potom ho nakrájí a všichni se sejdou kolem jednoho dřevěného tácu a jedí kousky masa s opečeným česnekovým chlebem a salátem vinagrete – ten se vyrobí z nakrájených rajčat, cibule a krájených čerstvých bylinek zalitých množstvím olivového oleje a octa.

Na silné špejli se griluje i sýr coalho nebo espetinhos, masové ruličky s kořením. Churrasco je společenská událost, která se z oběda většinou protáhne až do večeře.

Brigadeiro

Brazilci milují dezerty. Hlavně ty vyrobené z kondenzovaného mléka. Jeho kombinací s kakaem, máslem a dalšími ingrediencemi vzniká brigadeiro, brazilské čokoládové pralinky. Sypou se čokoládovou rýží nebo kokosem.

Romeu e Julieta

Pokud Brazilec mluví o Romeu a Julii, a není to zrovna blázen do dramatu, má na mysli sladko-slanou kombinaci goiabady, tuhé marmelády z ovoce goiaba (guava) a měkkého bílého sýra. Jí se buď jen tak, kousky sýra a goiabady nebo jako kombinace v dezertech typu cheesecake nebo puding, ale protože Brazilci milují vlastní invence, můžete si dát i sladkou ´´Romeu a Julieta´´ pizzu.

Acarajé

Korpulentní Brazilky s čokoládovou pletí a vlasy v drdolu omotaném barevným šátkem připravují na ulicích tradiční pokrm státu Bahía. Jedná se o smažené těsto z hnědých fazolí, plněné pro severovýchodní Brazílii typickými krevetami, přelité pálivou omáčkou a rajčatovou šťávou. Připravuje se v rozpáleném voňavém oleji palmy dende. Neodolatelné.

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Lenka Rejfířová
Cestovatelka a sběratelka zážitků. Mluví španělsky a portugalsky a nevěří na jeden domov. Na cestách peče perník a smaží bramboráky jako poděkování za nocleh nebo prohlídku města.

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*